Geen Mindfulness Cursus, maar Training is wat je zoekt!

Mindfulness Cursus is een term die veel wordt gebruikt, maar niet de lading dekt van wat er nodig is voor het beoefenen van Mindfulness. Wie zich hoopt in te kunnen schrijven voor een Mindfulness cursus komt zelfs bedrogen uit.
Een Mindfulness cursus impliceert dat je Mindfulness kunt aanleren door te luisteren naar een cursus leider en les te krijgen.
Niets is echter minder waar. Mindfulness is een vaardigheid die je zelf dient te oefenen en niet overdraagbaar is met woorden. Mindfulness laat zich niet gieten in een mooi verhaal. Je zult dus aan de slag moeten. Net als leren fietsen of leren pianospelen is oefening nodig.

Een Mindfulness Cursus is dus een illusie, een Mindfulness training een serieuze zaak. Training betekent namelijk Oefening, het machtig worden van vaardigheden.
De vaardigheid om Mindful te kunnen zijn is voor iedereen te leren. Je leert dan een open aandacht hebben voor het huidige moment, met mildheid en vriendelijkheid.
Voor iedereen geldt dat we gewend zijn om met onze aandacht vooral op andere plekken te zijn dan in het hier en nu. Vaak ben je in gedachte over wat je allemaal nog moet doen, hoe je agenda eruit ziet, fantaseer je over wat je allemaal nog wilt doen of hebben. Vaak zijn er ook negatieve gedachte over jezelf of anderen. De zelfcriticus heeft vaak een luide stem met allemaal oordelen over hoe je functioneert. In een Mindfulness Cursus zou je hier veel over kunnen vertellen en uitwisselen, maar het gaat bij Mindfulness om het leren omgaan met deze zelfcriticus.
En daarvoor is training noodzaak. Met meditatie en yoga leer je meer en meer te zien wat je in het moment bezig houdt aan sensaties, gedachten en emoties. Je kunt dan vaker zien wat er gebeurt, zonder in automatische patronen te stappen. Dit geeft je de mogelijkheid een keuze te maken in wat je doet ten aanzien van een gedachte van bijvoorbeeld de zelfcriticus.

Het is bij Mindfulness training van belang tijd vrij te maken voor het oefenen. Dat is niet altijd even makkelijk, maar iedere minuut die je oefent is helpend. Voor een 8 weekse training staat 45 minuten tot een uur per dag oefenen voor de 8 weken van de training.
Mindfulness zou je wat oefening betreft kunnen zien als een spier die je traint. Je moet leren hoe de spier aan te spannen, welke mogelijkheden de spier heeft en sterker maken. En dat alles mildheid, om de spier op een prettige manier te laten ontwikkelen.
In een Mindfulness cursus zou het cursusmateriaal wel je kunnen vertellen hoe de spier eruit ziet… En een mooi gezegde kan je wel inspireren;

Ik adem in en kom tot rust
ik adem uit en glimlach
thuis gekomen in het nu
wordt dit moment een wonder

Thich Nhat Hanh