Achtergrond

Mindfulness is een van oorsprong Boeddhistisch begrip en door onder andere de Boeddhistische monnik Thich Nath Hanh naar het Westen is gebracht.

Thich Nath Hanh werd uit Vietnam verbannen en heeft zich gevestigd in Frankrijk. Hij heeft veel boeken geschreven over Mindfulness en zijn gedachtegoed wordt nog steeds overgedragen.

De Amerikaanse moleculair bioloog Jon Kabat Zinn ontwikkelde in de jaren ’70 een training genaamd Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) en haalde het begrip Mindfulness uit de Boeddhistiche context. Jon Kabat Zinn ontwikkelde de training in eerste instantie voor uitbehandelde patiënten met chronische pijn en/of stressklachten. Met zijn training kreeg Mindfulness een plek in de reguliere geneeskunde en werd verder ontwikkeld vanuit de universiteit van Massachusetts.

Jon Kabat Zinn schreef onder andere het “ Handboek Meditatief ontspannen” en “ Waar je ook gaat, daar ben je” : aanraders voor wie zich door middel van literatuur meer wil verdiepen in Mindfulness.

Op www.youtube.com staat van zowel Thich Nath Hanh als Jon Kabat Zinn interessante video’s over Mindfulness.

De groei van Mindfulness in het Westen is sinds de jaren ‘ 70 enorm. De MBSR training werd in de loop der jaren steeds meer toegepast bij verschillende groepen mensen van lichte stressklachten tot zware problematiek. Inmiddels kan iedereen een Mindfulness training volgen.