Mindfulness meditatiehouding

Mindfulness en meditatiehouding

Veel deelnemers aan een Mindfulness training worstelen met hun meditatiehouding. Vanuit een streven goed te leren mediteren wil je een goede (of misschien wel perfecte) houding aannemen tijdens de zitmeditatie. In je hoofd heb je dan een plaatje wat een goede houding zou zijn: zittend als een boeddha. Het is een prachtig gezicht; een meditator met een houding als een happinez-foto.
Echter leg je jezelf iets op wat misschien niets te maken heeft met mediteren. Met het nastreven van een perfecte houding kun je jezelf meer toeleggen op het zitten dan op het hebben van een milde en open aandacht voor het huidige moment. Oftewel: de perfecte houding hebben is niet Mindfulness.

Mindfulness zitmeditatie

Bij een Mindfulness meditatie gaat het bij de meditatiehouding om een balans tussen rechtop zitten en ontspannen zijn. De meditatiehouding ondersteunt de meditatie en oefenen van de vaardigheden in Mindfulness. Je bent daarmee aan de ene kant in een alerte houding, wanneer dat mogelijk is rechtop. Hierdoor is het eenvoudiger niet in slaap te vallen en meer aanwezig te zijn in het hier en nu. Aan de andere kant gaat Mindfulness ook om mildheid en het hebben van vriendelijkheid naar jezelf. Bij de zithouding betekent dit dat je je lichaam laat wennen aan een houding en niet hoeft te werken met hard werkende spieren. Omdat een zithouding niet vanzelfsprekend is, zullen je spieren hier en daar wel spierkracht moeten ontwikkelen. Zoek een balans tussen kracht opbouwen, hard werken en ontspannen zitten.

Houding

In de zitmeditatie zit je op een kussen of een stoel. Wanneer dat niet mogelijk is, neem je een liggende houding aan. De wervels zijn vanaf het bekken opgestrekt. Let op dat de natuurlijk kromming in de onderrug behouden is. Je kruin hoog en de kin iets naar de borst. Hiermee maak je een lange rug en nek. De armen en schouders gebruiken zo min mogelijk spierkracht. De handen rusten in de schoot of op de benen. Je kunt zelf experimenteren met wat een prettig is voor jouw lichaam.

Mindfulness-zitmeditatie-Patroon?

In een Mindfulness training ontdek je vaak vastgeroeste patronen van jezelf. Hoe je omgaat met het doen van het thuiswerk vertelt je iets over patronen, maar ook hoe je je zitmeditatie beleeft. Ben je iemand die zichzelf hard laat werken om mooi en krachtig rechtop te zitten of neig je eerder naar steeds je houding te veranderen. Hierbij spelen voor veel mensen het hebben van oordelen over zichzelf een grote rol. Het is daarom interessant te kijken naar hoe jij je meditatiehouding aangaat en hoe je vanuit je zelf geneigd bent te zitten.

Onderzoek met een nieuwsgierigheid hoe jij wilt zitten en welke gedachten je hebt over je functioneren bij de zitmeditatie. Mindfulness gaat dan over het aandacht hebben bij welke intenties je hebt in de houding.

Wanneer je je meer bewust bent van jouw patronen, kun je deze eerder herkennen. Zowel in de zitmeditatie als in het dagelijks leven. De houding bij de zitmeditatie is dan een spiegel om meer Mindfulness te leren toepassen.

Zo helpt het werken met je meditatiehouding in een Mindfulness training bij het kijken naar patronen en keuzes kunnen maken. Een meditatiehouding is daarmee meer dan slechts zitten!