Mindfulness Training en de automatische piloot

Automatische piloot

We kennen allemaal de automatische piloot en maken en vaak graag gebruik van. Hoe handig is het immers dat je koffie kunt zetten terwijl je nog wegdroomt over de dag ervoor. Je fietst van A naar B zonder dat je hoeft op te letten welke route je hoeft te volgen. Je bent op plaatst van bestemming en kunt je zelfs de rit amper herinneren.
Er zijn veel situaties te bedenken waarbij de automatische piloot je kan helpen in je dagelijks leven.
Er zijn echter ook veel momenten dat de automatische piloot je tegenwerkt. Een van de meest automatische gedragingen die we hebben is dat we veel in ons hoofd zitten. We zijn vaak in gedachten over wat we gister hebben gedaan of misschien wel beter hadden moeten doen. We denken na over de planning van de volgende dag, volgende week of volgend jaar. We fantaseren over wat we graag allemaal zouden willen; een groter huis, een gezonder lichaam, vakanties naar verre oorden. Ondertussen krijgen we weinig mee van het HIER en NU.

“Life is what happens while you are busy making other plans” ( John Lennon.)

Mindfulness Training

Omdat we veel in gedachten zijn zien we vaak niet hoe mooi of fijn het is in het NU. Je mist op de fiets de gloed van zonnestralen of prachtige herfstbomen. Je proeft niet hoe lekker de appel is die je eet. Je geniet niet meer van de goeiemorgen-kus van je partner.
Meer leven in het huidige moment maakt dat je de prettige momenten vaker kunt opmerken en dus meer kunt genieten. Omdat je de ervaring bewust beleefd ben je in staat te voelen wat er is.
Door Mindfulness Training krijg je die vaardigheid om meer in het hier en nu te leven. Een Mindfulness Training draait om het trainen van Mindfulness: het hebben van een open aandacht voor het huidige moment, met mildheid en vriendelijkheid.

Hierdoor lukt het je ook vaker om te zien wanneer je in automatische patronen schiet die je liever zou willen ombuigen. Zo kun je denken aan eerder stoppen met eten als je maag gevuld is of beter op je houding letten bij rugklachten. In je werk sneller aanvoelen wanneer je stress ervaart en een tandje langzamer gaan.
In een Mindfulness Training leer je ook te kijken naar patronen die je helpen om beter voor jezelf te zorgen.
Het gaat er in een Mindfulness Training niet zozeer over dat je je patronen uitpluist, wel dat je door meer Mindful te zijn de kans krijgt patronen te zien zoals ze zijn. Je hebt dan een keuze om wel of niet mee te gaan in een oud of nieuw patroon van jezelf.
Je kunt dan kiezen: Nu stap ik wel op het vliegtuig met de automatische piloot naar een zonnig oord.