Mindfulness oefeningen voor een volle agenda

Het is voor iedereen heel herkenbaar dat het lastig is tijd vrij te maken voor het doen van je Mindfulness oefeningen. En dat terwijl je weet en hebt ervaren hoe prettig het is je oefeningen te doen en je je tevredener voelt nadien.
Daarom wil ik je met dit artikel helpen een weg te vinden in het vinden van een ritme voor Mindfulness oefeningen voor iedere dag.
Zelf werkende moeder van twee kinderen is het geheel duidelijk hoe je het gevoel kunt hebben dat de tijd je opslokt. Het negatieve gevoel tekort te schieten, zelfs in het doen van je Mindfulness oefeningen.

Het doen van Mindfulness oefeningen is van belang om je Mindfulness te blijven onderhouden, zoals een pianist zijn vingervlugheid moet blijven trainen op de piano. Iedere minuut die je oefent is daarom goed en doet niet onder voor een minuut Mindfulness oefening in een langere mediatie van een uur. Daarom de volgende tips en trics voor het dagelijks leven:

Mindfulness oefening bij het Opstaan:
De wekker gaat, een kind roept je of in gunstig geval wordt je uit jezelf wakker. In plaats van gelijk uit bed te springen of op automatische piloot te snoozen en je weer om te draaien, neem je 1 minuut voor een Mindfulness oefening. 1 minuut die het begin van de dag je gunt en je kind op je kan wachten. Bij ongeduldige kinderen kun je zelfs met het kind samen even gaan liggen. Je gebruikt de minuut om je voelen hoe het lichaam contact maakt met de matras en je adem te volgen.
Vaak is de rest van de ochtend hectisch en is er nu eenmaal een reƫle tijdsdruk. Probeer je bewust te zijn van je handelen, maar ook van je gedachten. Ben je met de woorden in je hoofd jezelf onnodig aan het opjutten of constructief aan het plannen van je activiteiten om op tijd de deur uit te komen. Af en toe stil staan bij je gedachten in een stressvolle situatie is een Mindfulness oefening op zich. Bij tijdsdruk is het lastig even stil te staan bij je gedachten en daarmee eigenlijk een goede oefening voor het gehele leven.
Wanneer het lukt kun je tijdens het toiletteren en douchen ook korte ademhalingsoefeningen doen. Denk bijvoorbeeld aan simpel de beweging van je buik of borstkas te volgen voor een korte tijd. Dit helpt je opbouw van spanning door stress te doorbreken.

Mindfulness oefening bij het Werken:
Er is aangetoond dat korte pauzes tijdens het werken de productiviteit van werknemers verhoogt. Daarom worden loopjes naar het koffiezetapparaat steeds meer aangemoedigd. De baas is er blij mee en jij kunt dus zonder je opgelaten of schuldig te voelen af en toe een Mindfulness oefening doen.
Tussendoor is het handig regelmatig op te merken hoe de houding van je lichaam is. Voel het contact met de stoel, voeten op de grond, houding van rug, schouders en nek. Ondertussen voel je ook hoe de adem het lichaam in en uit stroom. Neem even de tijd. Dit kan een Mindfulness oefening zijn van 1 minuut tot zoveel minuten als op dat moment uitkomt. Doe dit zo vaak je kan en probeer ook na te gaan hoe het dat met je lichaam gaat. Is er sprake van opbouwende spanning?? Kun je een keuze maken om die spanning te doorbreken?
Op het werk kun je ook regelmatig de Adempauze doen, de korte meditatie uit de Mindfulness training.

Mindfulness oefeningen bij het slapen:
Net als tijdens het opstaan neem je de tijd te voelen en op te merken hoe het met het lichaam is. Welke sensaties kun je opmerken. Misschien het je tijd om een korte of langere bodyscan te doen. Wanneer dit je enige moment is om te mediteren en je valt in slaap, voel je niet schuldig: dit is wat er is op dit moment.

Mindfulness oefeningen gaan dus niet alleen over lange meditaties, maar ook over korte bewuste momenten in het dagelijks leven. Ook op die manier zorg je op een positieve manier voor jezelf. En als je merkt dat je daar veel oordelen over hebt: ook dat kun je opmerken. Ik heb oordelen. En misschien ben ik wel streng. Mildheid en vriendelijkheid jegens jezelf is minstens zo belangrijk als strakke beoefening.