Mindfulness Training: Mildheid en Vriendelijkheid

Mindfulness Training leert je meer leven in het nu, maar gaat voor een groot deel ook over meer mildheid en vriendelijkheid voor jezelf te ontwikkelen. De betekenis van het begrip Mindfulness is het hebben van een open en milde aandacht voor het huidige moment, zonder oordeel.
Met die mildheid wordt bedoeld dat je leert waarnemen met zachtmoedigheid of vriendelijkheid. Het gaat uit van aanvaarden van onvermijdelijke positieve EN negatieve ervaringen.
Dit betekent overigens niet dat alles goed of prettig hoeft te zijn. Het betekent eerder dat het wel erkennen van een ervaring je de mogelijkheid biedt het te beleven zoals het is. Wanneer je je heftig verzet tegen ervaring, maakt het de ervaring zwaarder en onprettig. Er zijn nu eenmaal ervaringen die niet plezierig zijn.

Mildheid en Vriendelijkheid en een lekke band.

Denk bijvoorbeeld aan het hebben van een lekke band. Wanneer je op een dag door de stad fiets en ver van huis je band plots leeg loopt, heb je een aantal opties:
Je kunt je tegen de ervaring verzetten door alles stijf te vloeken en je irritaties flink te voeden door repeterend tegen jezelf te zeggen hoe %$#@#$% het is. Flink chagerijnig kom je thuis aan.
Een andere optie is ook om je bewust te zijn van je gedachten en emoties en ervoor te kiezen anders te reageren.
Ik bedoel dan ook met klem ANDERS, want een oordeel vellen over je eigen irritaties is niet helpend. Het is immers niet slecht dat je geïrriteerd bent. Je schuldig voelen over negatieve emoties is namelijk ook weer een oordeel over je oordelen…. Het gaat er om te accepteren dat je even geïrriteerd bent en deze met melde en vriendelijke aandacht te zien voor wat het is. Vervolgens kun je een keuze maken een wandeling voor lief te nemen.

Mildheid en Vriendelijkheid en leren mediteren

Zowel beginnende als gevorderde meditators hebben vaak last van een stevige zelfcriticus bij het mediteren. Dit komt omdat mediteren vaak wordt beoordeeld als goed wanneer je helemaal rustig en sereen bent, met de aandacht volledig bij de meditatie.
Daardoor wordt iedere keer dat de geest afdwaalt in gedachten, of je afgeleid wordt door geluiden, als een slechte prestatie gezien. Vanuit de gedachte dat je met je aandacht in het hier en nu moet zijn, is over afdwalen een negatief oordeel.
Echter hoort het afdwalen ook bij het hebben van de aandacht bij het hier en nu! Juist het kunnen opmerken dat de geest onrustig is en moeilijk in het huidige moment is meditatie. Er bestaat gewoonweg ook geen slechte meditatie.
Van belang is iedere keer dat je afdwaalt dit met mildheid en vriendelijkheid op te merken. De oefening is dan het accepteren dat de geest is zoals deze is in het huidige moment. Met de intentie de aandacht iedere keer weer in het huidige moment te brengen, ben je bezig met meditatie.
De zelfcriticus is nu eenmaal een aanwezige factor, die ook weer benaderd moet worden met mildheid en vriendelijkheid. Een oordeel over een oordeel maakt lijden en pijn alleen maar meer. JE krijgt weer negatieve gedachten die niet helpen een open aandacht te hebben voor wat er in het huidige moment aanwezig is.
Daarom zonder Mildheid en Vriendelijkheid geen Mindfulness!