Mindfulness Training en Stress

Stress

Stress overkomt je vaak op een willekeurige dag. Aan eind van de dag heb je hoofdpijn, stijve nek en bent bekaf. Je hebt de hele dag hard gewerkt en merkte eerder eigenlijk niet dat je zo stressvol was. Hoe kan dat?
De gedachte dat je iets niet op tijd af gaat krijgen kan al maken dat je in een automatische reactie van stress schiet. Je lichaam gaat dan adrenaline en cortisol aanmaken, omdat je lichaam ervan uit gaat dat je in een noodsituatie terecht komt. Het stress systeem kent immers geen onderscheid tussen een auto die op je afrijdt of een niet- levensbedreigende situatie. Het mobiliseert je om te kunnen vluchten of vechten. Adrenaline zorgt voor een versnelde hartslag, bloeddruk en ademhaling, grote pupillen. Is er tijdelijk minder bloedtoevoer naar de darmen en hersenen. Je handpalmen kunnen gaan zweten.
Cortisol zorgt voor een hogere bloedsuikerspiegel om energie voor het lichaam te genereren.
Op langere termijn heeft dit vele gevolgen voor je lichaam. (zie ook www.wikipedia.org)

Mindfulness training

In een Mindfulness training leer je meer aandacht te hebben voor wat er elk moment van de dag gebeurt. De voelt hierdoor beter de eerste signalen van stress, waardoor je eerder het gas iets terug kunt nemen. Je lichaam geeft namelijk duidelijke signalen bij stress, bijvoorbeeld snellere ademhaling, hartkloppingen, gespannen ledematen.
Ook leer je je gedachten te beschouwen als een toeschouwer. Hierdoor krijg je de mogelijkheid een gedachte te zien voor wat deze is: handig of onhandig/ waar of niet waar. Een repeterende gedachte als “ ik krijg het niet af, ik krijg het niet af” en toch maar proberen iets af te krijgen, helpt je niet. Door Mindfulness leer je de repeterende gedachte te zien voor wat deze is. Wanneer een gedachte als “ik krijg het niet af” reëel is, kun je een keuze maken. Je kunt de betreffende taak immers echt niet afkrijgen in de beschikbare tijd. En gaat dan kritisch kijken wat wel mogelijk is binnen de tijd die je nog hebt. In plaats van op de automatische piloot maar in de stress-modus door blijven gaan, kies je voor een oplossing waardoor je met meer rust een taak (gedeeltelijk) kunt afronden.

Mooi meegenomen

Naast dat je leert beter met stress om te gaan, leer je meer te genieten en voor jezelf te zorgen.
Mensen die regelmatig mediteren krijgen een verbeterde concentratie, piekeren minder, beter zelf beeld. En dat is mooi meegenomen…