Mindfulness training? Daar heb ik het veel te druk voor!

Een Mindfulness training volgen is een wens van velen, maar niet iedereen lukt het die investering voor zichzelf te maken. Ik hoor bekenden en minder bekenden vaak zeggen dat zij graag een Mindfulness training zouden volgen. Wie wil immers niet minder stress en meer bewust genieten? Mediteren hoort inmiddels ook niet meer in de zweef-hoek en is zelfs al aardig hip.

Maarja; geen tijd…

Want een Mindfulness training is een training waar je tijd voor moet vrijmaken. 45 minuten tot een uur per dag ben je bezig met oefenen om meer Mindful te kunnen zijn. Mindfulness is immers niet een theoretisch model wat je met het lezen van een boek of volgen van een les eigen kunt maken. Voor Mindfulness is beoefening nodig. De oefeningen zelf zijn niet het probleem; meditaties en yoga, maar het vinden van de tijd ervoor.

En hier komt de paradox:

Juist de mensen die aangeven er geen tijd voor te hebben zouden de training goed kunnen gebruiken. Geen tijd kunnen vinden betekent vaak het gevoel te hebben het erg druk te hebben en daarbij komende stress. Er is dan vaak een patroon van alle ballen in de lucht willen houden.
Je probeert een ideale werknemer, aantrekkelijke echtgenoot, lief kind, betrouwbaar familielid, leuke vriend(in) en/of goede ouder te zijn. En nog iets met het huishouden…?
Daarbij lukt nooit alles goed te doen. En dat terwijl we allemaal juist zo streng zijn in dat alles goed tot perfect moet zijn. Het leveren van zelfkritiek blijken we vaak wel goed onder de knie te hebben.
En als je dan even tijd hebt ga je die zeker niet in een intensieve training stoppen. Terwijl de training je juist meer ruimte oplevert om keuzes te maken in wat belangrijk en goed voor je is. Je leert meer uit automatische patronen te stappen en milder voor jezelf te zijn.

Mindfulness training is dan toch een goed idee!? Maar hoe pak je dit aan?

 1. 8 weken
  Als eerste is het handig je te realiseren dat je een programma voor 8 weken volgt. Je hoeft dus niet gelijk je hele agenda en leven om te gooien, maar voor 8 weken 45 minuten tot een uur ruimte te maken.
 2. Agenda
  Bekijk je agenda en dagritme kritisch. Kun je tijd vrij maken door eerder op te staan? Of ‘s avonds eerder de tv uit te zetten? Als je agenda vol zit met lunch- en eetafspraken met vrienden en bekenden; kan de frequentie voor 8 weken iets omlaag? Waarschijnlijk gunnen de mensen om je heen je de Mindfulness training van harte! Zijn er taken in het huishouden die iets minder kunnen? Ik noem bijvoorbeeld het strijken van theedoeken? Of kan je partner een aantal taken tijdelijk van je overnemen? (hij of zij heeft op langere termijn immers ook baat bij een meer ontspannen en tevreden levensgezel!)
 3. Waarom geen tijd?
  Het is handig om ook kritisch te kijken naar waarom het moeilijk is tijd vrij te maken, wat zijn je valkuilen? Vind je het lastig voor jezelf te zorgen of ruimte voor jezelf te maken? Zijn veranderingen een uitdagingen of wat anderen mogelijk gaan vinden van veranderingen bij jou? Dit kan helpend zijn bij het daadwerkelijk maken van een keuze voor een Mindfulness Training.
 4. Mediteren levert tijd en ruimte op
  Ook is een bekend gegeven dat je door mediteren uiteindelijk meer energie hebt, je beter kunt concentreren en minder slaap nodig hebt. Per saldo zal het je dus tijd gaan opleveren. Je bent namelijk effectiever in je dagelijks leven. Dit is niet alleen informatie uit de oude doos, maar werd recent ook weer beschreven door Tijn Touber in de Happinez nr 6, 2011 . ( Tijn Touber: http://www.kristijn.com Happinez: www.happinez.nl).
  Wetenschappelijk onderzoek laat ook zien dat de investering die je maakt je veel oplevert http://www.mindfulexperience.org/. Labyrint maakte een documentaire over de invloed van meditatie op ons brein: http://www.uitzendinggemist.nl/index.php/aflevering?aflID=11809348&md5=3fad4df5ca425107ce3f055a1786620e

Kortom

Genoeg redenen om tijd in je agenda in te ruimte en voor 8 weken aan de slag te gaan….
Gun jezelf de training en L’Oreal heeft heus gelijk: je bent het waard!