Mindfulness in de media

Nu Mindfulness steeds meer mainstream wordt, gaan ook steeds meer mensen Mindfulness ontdekken en integreren in hun leven. Daarmee komen er ook steeds meer journalisten op het idee iets over Mindfulness te schrijven en daar ben ik erg blij mee! Want hoe meer mensen te weten komen dat je iets kunt doen aan klachten als stress en piekeren, hoe beter.
Ik geloof er namelijk in dat wanneer individuen (door Mindfulness of wat dan ook) beter in hun vel zitten, dit goed is voor iedereen.
Daarom sowieso mijn dank aan alle journalisten die Mindfulness beschrijven en daarmee anderen kunnen inspireren!

Mindfulness in het NRC

Niki Korteweg schrijft in een artikel in NRC van 26 november de geschiedenis van de Mindfulness training in het Westen en wat het kan opleveren. Zij beschrijft dat uit zes onderzoeken met in totaal 590 patiënten blijkt dat met deze therapie de kans op een terugval na drie of meer depressieve periodes gemiddeld met 44 procent daalt. Dit is vergeleken met de gebruikelijke behandeling (huisarts en/of andere psychologische hulp, zonder mediteren).
Niki Korteweg is niet de eerste de beste die zomaar iets opschrijft over Mindfulness. Zij is neurobiologe en schrijft veel artikelen rondom de wetenschap van hersenen. Niki beschrijft ook de verandering van grondhouding van beoefenaars van Mindfulness:
Uiteindelijk verandert de grondhouding: mensen ergeren zich niet meer aan zichzelf, aan hun lijf, gevoelens en gedachten. Ze accepteren zichzelf meer zoals ze zijn en oordelen minder over zichzelf: het zelfbeeld is opgeknapt.

Mindfulness in Vrij Nederland

Psychologe Carolina Lo Galbo beschrijft in Vrij Nederland van december 2011 hoe zij zelf meedeed aan een Mindfulness training. Met lichtheid en humor vertelt ze over haar gang naar een Mindfulness trainer in Naarden en de ontwikkelingen bij haarzelf en mededeelnemers. In het artikel haalt zij ook het onderzoek aan waarbij er 44 procent minder terugval is bij mensen met depressies.
Zowel in Vrij Nederland als in NRC wordt de meta-analyse van Britta Holzel en collega’s aangehaald. In het artikel over het onderzoek in Perspectives om Psychological Sciences staat dat Mindfulness invloed heeft op vier gebieden: richten van de aandacht, lichaamsbesef, emotieregulatie en het zelfbeeld.
Lo Galbo eindigt in haar artikel met het eindresultaat van de haar deelname aan de Mindfulness training; zij kan haar actieve brein meer tot rust brengen. Tot haar eigen verbazing bleek het briesende beest te temmen. Het blijven onderhouden van de beoefening van Mindfulness blijkt voor Lo Galbo nog een uitdaging.

Mindfulness in Flow

Flow heeft zowaar pagina 45 t/m 70 gewijd aan Mindfulness in hun nummer 7 van 2011. Dat lijkt heel wat, maar is tot eigenlijk ook een hoop reclame. Een vogeltjesbehang heeft mijns inziens niet echt iets met Mindfulness te maken… Met de term live Mindfully heeft Flow wel grappige ideeen voor hoe je op een andere manier kan leven. Van een moestuin met de buren opzetten tot voorlezen als vrijwilliger.
Een interview met Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie, vertelt dat het goed is wat vaker lui te zijn om zo meer rust in het leven te creëren. Ook adviseert de hoogleraar vaak mensen een Mindfulness training te volgen.

Lezen over Mindfulness

Fijn, al die leuke artikelen! Lezen over Mindfulness kan je weer inspireren tot verschillende toepassingen en inzicht geven. En soms kan dan het beroemde kwartje vallen….